Burgundisk köttgryta

Köttgrytor har ibland en tendens till att bli lite tråkiga, vattniga och smaklösa. Det här är ett lysande undantag. Orginalreceptet är från Buffé och det enda jag gjort om är att byta ut bacon mot rökt sidfläsk och minska mängden syltlök.

Ingredienser
  • 1 kg grytbitar av nöt
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2 msk konc kalvfond + 2 dl vatten
  • 375 ml rödvin
  • 200 g rökt fläsk
  • 200 g champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g syltlök
  • 1 bouquet garni (morot lindad med två lagerblad och några kvistar timjan och persilja)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Bryn köttet i omgångar i smör
  3. Lägg köttet i en gryta med smör, salta och peppra generöst. Rör ned tomatpurén, låt fräsa några minuter. Strö över mjölet och blanda väl.
  4. Häll på balsamvinägern, låt koka ihop några minuter. Tillsätt kalvfond, vatten och rödvin. Sänk värmen och sjud.
  5. Strimla fläsket, stek i stekpanna. Skär svampen i kvartar. Grovhacka vitlöken. Fräs tillsammans med fläsket.
  6. Tillsätt fläskblandningen och syltlök och rör försiktigt. Lägg ner bouquet garni.
  7. Sätt på ett lock och ställ in i ugnen ca 1,5 timme

Går att förbereda hit eller så äter man grytan direkt. Vill man vänta låter man den svalna och vämer sedan i 175 graders ugn i 30 minuter, sänk sedan temperaturen till 100 grader.

Servera med grönsallad och pressad potatis.

Kommentar: Ljuvliga dofter och ljuvlig smak med en lagom konstistens.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär