Nyårsmiddag 2012
Recepten är hämtade från Allt om Mat och Buffe och är inte speciellt komplicerade. Det som är bra är att ganska mycket går att förbereda dagen innan.
Förätt: Gratinerad hummer
Ingredienser
- 2 frysta hummrar
- 2 schalottenlökar
- 6 skogschampinjoner
- 2 msk smör
- 1 tsk portvin
- 1 dl hackad dill
- 1 krm cayennepeppar
- 1 tsk Maizena
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 dl riven parmesanost
- salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Dela hummern genom att sätta i kviven bakom huvudskölden och dela rakt igenom, vänd sedan hummer och dela huvudet.
- Plocka bort magsäcken och tarmen.
- Knäck klorna med en nötknäppare. Plocka ur kött ur klor och kropp och skär i minder delar.
- Skala och finhacka löken. Skiva svampen. Fräs i 2-3 minuter i smör. Rör i portvinet.
- Vänd ner hummerkött och dill. Pudra över Maizena. Häll på grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg hummerskalen i en ugnsfast form. Fördela hummersåsen i skalen. Strö över paremesanosten. Gratinera i ugnen ca 5 minuter.
Kommentar
Jag brukar inte vara så imponerad av hummer, smakar mest som en jättestor torr räka, men det är var gott, riktigt gott. Egentligen skall det vara sherry istället för portvin men det gick utmärkt att byta. Till detta drack vi ett glas Procecco ur en flaska som vi köpte i Proseccons huvudstad, nåja stad och stad, kanske mer by, Valdobbiadene. Kommer ni dit så åk till torget, går inte att missa, i ena hörnet finns det en liten vinbutik som har allt ni kan önska i Prosecco-väg och även andra viner.Resten av flaskan sparades till tolv-slaget.Huvudrätt: Oxfilé med gräddkokt kål, murklor och rödvinssås
Ingredienser
- 600 gr oxfilé i bit.
Gräddkokt kål och murklor
- 5 dl grädde
- 1 stjärnanis
- 4-500 gr savoj- eller spetskål
- 1 burk murklor (100 gr avrunnen vikt)
- 1 finhackad schalottenlök
Rödvinssås
- 100 gr rotselleri
- 1 liten morot
- 1 liten rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk chilisås
- 2 msk olivolja
- 1 dl balsamvinäger
- 3 dl rödvin
- 2 msk konc kalvfond
- 4 dl vatten
- 2 msk rödvinbärsgelé
- 1 msk Maizena
- 1 msk smör
Gör så här
Sås
- Gör såsen dagen innan. Skala och grovhacka selleri, morot, rödlök och vitlök.
- Hetta upp oljan i en kastrull. Bryn grönsakerna utan att de bränns. Håll på vinägern. Rör om tills vätskan får en sirapsliknande konsistens.
- Häll på rödvinet. Reducera till 1/3. Tillsätt kalvfond och vatten. Koka 20 minuter.
- Rör ned gelén. Rör ut Maizena i lite vatten och red av. Smaka av med salt och peppar.
- Sila av och ställt kallt.
- Före serveringen montera såsen med 1 msk smör.
Gräddkokt kål
- Koka upp grädde och stjärnanis. Reducera till hälften. Låt svalna och ta upp stjärnanisen.
- Skär kålen i mindre bitar.
- Skölj murklorna väl och skär i mindre bitar.
- Fräs murklor och lök några minuter i smör och olja.
- Tillsätt kålen och värm ca 5 minuter. Blanda i grädden. Smaka av med salt och peppar.
Oxfilé
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Bryn köttet runt om.
- Tillaga i ugn till 52 grader.
- Låt vila och skär upp i skivor.
Kommentar
Någon gång kanske även jag skall våga frångå principen att äta oxfilé på nyårsafton men varför egentligen? Det är så syndigt gott kött.... Den här rätten känns ganska fräsch, jag glömde att förvälla kålen vilket jag tror blev bra, det blev krispigt och fräscht. Som vin drack vi ett favoritvin som tyvärr inte finns att få tag på i Sverige. När ni kommer till Valpolicella skall ni åka till byn San Pietro in Cariano och besöka vinfabrikanten Bonazzi. Vårat favoritvin, som märkligt nog inte är speciellt dyrt, heter San Nicola. De har även utmärkta Amaroneviner och Grappa.Dessert: Chokladterrin med pekanötter, Dulce de leche och bananglass
Ingredienser:
- 150 g mörk 70% choklad
- 75 g smör
- 3/4 dl ljus sirap
- 1/2 dl grädde
- 1 msk mörk rom
- 1 ägg
- 1 krm salt
- 1 burk kondenserad mjölk
- 1 dl pekannötter
- 1 dl strösocker
- 1 msk vatten
- 1 banan
- 1/2 msk pressad citron
- 3/4 liter vaniljglass
Gör så här:
- Smält chokladen med smöret. Tillsätt sirap, grädde, rom, ägg och salt under omrörning. Häll över i en form klädd med plastfolie. Ställ kallt i minst 12 timmar
- Koka burken med den kondenserade mjölken under lock i två timmar. Låt svalna, öppna burken och skrapa ur.
- Rosta nötterna i en het, torr stekpanna till de får färg. Smält socker och vatten i en kastrull till en ljusbrun karamell. Blanda i nötterna och häll ut på bakplåtspapper. Låt kallna.
- Skala och mosa bananen med citronsaften. Vispa glassen med elvisp. Rör i bananmoset. Ställ i frysen.
Kommentarer
Skicka en kommentar