Hittarecept

Matbloggstoppen

Sidor

lördag 5 december 2009

Smörstek gös med ansjovissås & råraka

Efter en vecka med medelmåttig till dålig matlagning som det inte är värt att skriva om här föll valet på ett fiskrecept med gös på fredagskvällen. Det började inte så bra eftersom hustrun utbrast att -"Gös? Det vet du väl att jag inte tycker om!", hon hade tydligen glömt att det inte var så länge sedan jag bjöd på en fempoängare med gös, Gös Ebba Brahe. Nåväl, jag var även lite skeptisk till hur ansjovissåsen skulle tas emot, den lät lite pikant och hur skulle den passa till vin? I orginalreceptet rekommenderas öl men jag vill helst dricka vin till fredagsmiddagen.

För 4 personer
Ingredienser:
600 g benfri gösfilé
Salt, svartpeppar, citronpeppar
2 msk smör

Ansjovissås:
1 liten gul lök, finhackad
1 burk ansjovis med spad
1 msk smör
2,5 dl grädde
salt

Råraka:
600 g rattepotatis
salt, svartpeppar
2-3 msk smör

Gör så här:
  1. Sås: Stek löken mjuk i smör i en gryta 3 minuter under omröring. Finhacka ansjovisen, spara spadet, och blanda ner i löken. Tillsätt ansjovisspad, grädde och en nypa salt. Sjud på svag värme i 5 minuter.
  2. Råraka: Riv potatisen grovt. Låt rinna av i durkslag. Salta och peppra. Forma plättar och stek i smör ca 3 minuter per sida.
  3. Salta och peppra gösen på båda sidor. Stek i smör ca 2 minuter per sida. Servera direkt på varma tallrikar med gröna grönsaker, tex ärtor och haricots verts

Kommentar:

Det blev faktiskt riktigt gott, såsen bröt härligt mot fisken som var precis lagom stekt om jag nu får säga det själv. Ett tips är att gå igenom fisken ordentligt innan tillagningen och dra bort ben med en plattång. Ben i fisk är nästan lika aptitdödande som hagel i hare. Vinet passade utmärkt, det var ett ganska blommigt franskt vin med det väldigt ofranska namnet Wild orchid. En lättlagad, utmärkt fredagsrätt som tom yngste sonen åt utan större protester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar