Nyårsmiddag
- 1 fryst, tinad hummer
- 4 kräftor
- 20 kräftstjärtar i lag
- 1 liter hummerbuljong
- 4 dl grädde
- 1 msk smör
- 4 cl cognac
- 2 cl portvin
- 1 tsk maizena
- salt peppar
Gör så här:
- Rensa och ta ut köttet ur hummer och kräftor. Skär i mindre bitar och ställ åt sidan. Spar kräftklorna för dekorering.
- Reducera hummerbuljongen till ca 8 dl
- Tillsätt grädden och låt koka sakta i ca 5 minuter
- Rör i smöret coh häll i cognac och portvin
- Rör ner maizena utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar.
- Värm hummer- och kräftköttet och lägg upp i varma tallrikar. Häll över soppan. Dekorera med kräftklorna.
Kommentar:
När vi var på Teneriffa för några veckor sedan fick vi något som kallades för hummersoppa men var bland det sämsta jag ätit, påminde mer om skurvatten än soppa. Den här soppan är något helt annat även om jag inte fick till buljongen riktigt vilket gjorde att soppan blev väl salt. Helst skall man göra detta på egen buljong och det gjorde jag också men, och här kommer mitt misstag, jag tillsatte även en del köpt hummerfond eftersom jag var tveksam om det skulle räcka med min egen. Nåja, man blir aldrig för gammal för att lära och det blev ganska gott ändå. Till drack vi det ungerska mousserande vinet Chapel Hill, kanske inget höjdarvin men duger till sådana här tillfällen. Vi drack ett glas och sparade resten till tolvslaget. Med risk för att häda så tycker jag inte att champagne är prisvärt.
Desserter förekommer inte så ofta hemma hos oss ,med undantag för den i princip obligatoriska glassen efter söndagsmiddagen, men är det nyårsafton så är det. Valet föll på ett recept av Monika Ahlberg, Vit karamellmousse.
För 4 personer
Ingredienser:
- 100 g vit choklad
- 2 dl grädde
- 2 äggulor
- 50 g mörk choklad
- 1 dl nonstop-karameller
Gör så här:
- Smält den vita chokladen.
- Vispa grädden och rör ned äggulorna en och en.
- Häll i den smälta chokladen i grädden.
- Hacka den mörka chokladen och karamellerna, spara några till garnering. Vänd ner hacket i moussen och häll upp i glas. Ställ kallt minst 2 timmar.
- Garnerar med nonstopkarameller och servera
Kommentar:
En god om än något väl söt avslutning. Så var nyårsafton till ända och vi var mätta och belåtna. Nu är det 2010 och jag vill passa på att önska er som läser detta ett riktigt gott nytt år.
Kommentarer
Skicka en kommentar