Shepherd´s Pie

Engelsmän är inte kända som några kökets mästare men ibland blixtrar de till och skapar undantagen som bekräftar regeln. Detta är ett sådant recept tycker jag.
För 4 personer
Ingredienser

Mos:
  • 1 kg potatis
  • 1 dl grädde + 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • salt

Köttfärs:

  • 500 köttfärs
  • 100 g grovriven rotselleri
  • 200 g grovriven morot
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 dl grädde
  • salt, peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och koka potatisen mjuk. Mosa med potatisstöt. Tillsätt grädde, mjölk och ägg. Vispa med elvisp. Smaka av med salt.
  3. Fräs köttfärsen i smör på hög värme tills den är brynt. Tillsätt rotselleri, morot och lök och låt steka ytterligare några minuter på lite lägre värme. Tillsätt grädde och tomatpuré, låt koka ihop något. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg färsen i en ungsäker form. Skeda över potatismoset. Gratinera i ugn ca 20 minuter.

Kommentar:

Skall egentligen göras på lammfärs men jag använde blandfärs vilket fungerar bra också. Det är näst intill omöjligt att få tag på färsk svensk lammfärs i vår lilla stad och det känns inte klimatsmart att köpa färs från andra sidan jordklotet. Grädde använder man inte i orginalreceptet men jag hade en skvätt kvar som behövde användas och det kan egentligen aldrig bli fel. Om man vill vara lite smalare kan man ersätta grädden i moset med mjölk och i färsen kan man använda vatten i stället. Gott var det i alla fall och även populärt hos de som åt. Rotselleri är en liten favorit och morot, som jag egentligen inte tycker om, fungerar bra i färsrätter.

Nu blir det liten paus, ingen matlagning för mig i morgon måndag och på tisdag blir det fläskpannkaka och det receptet hittar ni här. Denna gång skall jag använda riktigt fläsk vilket gör att det blir otroligt mycket godare. På onsdag viltskavsgryta med messmör och kantareller, det låter himelsk och blir det bra kommer givetvis receptet här.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär