Hittarecept

Matbloggstoppen

Sidor

söndag 14 februari 2010

Rödtunga Walewska

Jo, jag vet att det egentligen skall vara sjötunga med rödtungan är så god att den duger bra. I en riktig Walewska skall det också vara hummer och tryffel men i denna budgetvariant är det ersatt med champonjoner och kräftstjärtar.
För 4 personer
Ingredienser:
  • 600 g rödtungefilé
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 1 msk konc fiskfond
  • 0,5 + 0,5 dl grädde
  • 4 msk + 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 750 g potatis
  • 200 g champinjoner
  • Kräftstjärtar
  • Salt, peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka potatisen mjuk. Tillsätt 0,5 dl grädde och 1 msk smör. Stöt potatisen och vispa med elvisp. Smaka av med salt och peppar.
  3. Koka upp vatten och fond. Lägg fisken i en smord ungssäker form. Salta och peppra. Häll över vinet och fonden. Täck med aluminiumfolie. Sätt i ugnen 15 minuter.
  4. Höj ugnsvärmen till 250 grader.
  5. Häll över vätskan i en kastrull, reducera till 2 dl.
  6. Fräs 2 msk smör och 2 msk vetemjöl i en kastrull. Späd med den reducerade fonden och 0,5 dl grädde. Sjud i 3 minuter. Rör ned 1 äggula och 50 g smör. Sjud på svag värme under omröring tills smöret smält. Smaka av med salt och peppar.
  7. Spritsa potatismoset över fisken. Häll över såsen. Gratinera i ugn 10 minuter.
  8. Smörfräs champinjoner. Servera på varma tallrikar garnerat med svamp, kräftstjärtar och dill.

Kommentar:

Det är inte utan anleding det är en berömd rätt. Jag har tidigare gjort den på gös, se recept, men detta är kanske snäppet bättre även om båda får betyg fem. Skall prova med orginalingredienserna någon gång när andan faller på (sjötunga, hummer och tryffel). Vinvalet var tyvärr inte helt lyckat, St Hallet från Australien, undvik det vinet om ni inte är sugen på att dricka äppelsaft till maten. Kanske passar i en syrenberså en ljummen sommarkväll men jag är inte säker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar