Citron- och kaprisstekt laxkotlett med hollandaise


Följande recept är hämtat från senaste numret av Allt om mat och maken provlagade igår med stor framgång.

Citron- och kaprisstekt laxkotlett med créme fraichehollandaise

Till 4 pers:

4 laxkotletter (á ca 200 g)
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 citroner
1 msk smör
1 msk rapsolja
4 msk kapril

Sås:
3 ägulor
3 msk torrt vitt vin
2 cl créme fraiche
1 msk pressad citron
1/2 tsk salt
1/2 krm nymald vitpeppar

Tillbehör
12 små nykokta potatisar
1 påse babyspenat (80 g)


Gör så här:
1. Börja med såsen: Blanda äggulor och vin i en liten kastrull. Ställ kastrullen i en större kastrull med sjudande vatten. (Om ni inte som vi, har induktionsspis, för då behövs inte det.)
2. Sjud under vispning tills gulorna tjocknat. Ta kastrullen från värmen. Viskpa tills gulorna kallnat. Blanda i créme fraiche. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
3. Salta och peppra laxkotletterna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär bort det yttersta gula skalet och skär det i tunna strimlor. Stek laxen i smör och rapsolja ca 5 min på varje sida tillsammans med citronskal och kapris.
4. Halvera potatisen och blanda med spenat. Servera kotletterna med sås och spenatpotatis.

Vi skalade dessutom några färska räkor som vi dekorerade med och
det passade bra till.

Vin som passar till är: La Gascogne par Alain Brumont 2007 (2882) Frankrike 77 kr som är ett vitt vin med aromatiska toner av fläder, melon och citrus och har en frisk,nyanserad efterskamak.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär