Hel kyckling i ugn


Att tillaga hel kyckling i ugn tar rent tidsmässigt lite längre tid, men rent arbetsmässigt kräver det minimalt med arbetstid, så bara man ändå är hemma (som maken var idag) så är det billigare att köpa en hel kyckling och tillaga själv i ugnen. Vi köper färsk kyckling som är bättre än den frysta, men å andra sidan så är den frysta kycklingen ibland mycket billig på extrapris och då kan man ju passa på att köpa några stycken och förvara i frysen.

Denna rätt får mycket tack vare såsen och rotfrukterna ett mycket högt betyg för att vara en vardagsrätt. (Givetvis platsar den även i helg och bjudsammanhang med en sallad till)

Till 4 personer:

1 hel färsk kyckling
färska örter
3-4 klyftor vitlök
salt
peppar
1 citron
rödlök (kan uteslutas)
morötter
palsternackor
potatis
smör
fond + vatten

sås:
Sky från kycklingen
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
salt
soja
1 msk svartvinbärsgele (man också ta cherry)

Gör så här:
Blanda en rejäl klick smör med örterna,(gärna rosmarin oregano och basilika)pressad vitlök och salt. Snitta skinnet på kycklingen här och där och stoppa in smörblandningen. Salta och pepra ovanpå kycklingen och lägg den i en ugns-långpanna.(Här kan man också använda en s k Röhmertopf som var poplär på 70-talet om man skulle ha kvar en sådan antikvitet i sin ägo) Skär rotsakerna i ganska grova bitar och lägg dem på plåten tillsammans med kycklingen. Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 1 1/2 timma (höj eventuellt värmen mot slutet för en krispig yta) Ös med jämna mellanrum och rör runt bland rotsakerna. Häll på fonden+ vatten mot slutet då det annars blir lite för torrt.

Kontrollera så att kycklingen har klar köttsaft och inte är rosaröd. Om rotsakerna mörknar innan kycklingen så ta upp dem och ställ dem åt sidan. När kycklingen är klar så gör en sås på skyn och de övriga ingredienserna. Smaka av med salt soja och eventuellt lite svartvinbärsgelé eller cherry.

Supergott, ekonomiskt och aldeles.... underbart

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär