Köttfärssås


Här kommer receptet på vår köttfärssås som gärna får puttra i timmar!

Till 4 personer:

500 gr blandfärs (60% fläsk 40% nöt)
1 msk smör till stekning
1 gul lökar
1-2 morötter
2-4 vitlöksklyftor
1 dl rödvin
1 buljongtärning (eller färdig kalvfond)
2,5-5 dl vatten
1 burk hela tomater (köp gärna Kung Markattas som är ekologiska)
3 msk Chilisås
1 msk Tomatpuré
1 lagerblad
salt
peppar
örtkryddor


Så här gör du:
1. Hacka löken och vitlöken ganska fin och bryn den i smör i medelvarm värme.
2. Höj värmen och lägg i köttfärsen och bryn den också tills den har fått fin färg.
3. Slå på lite vin och när det kokat in...
4. häll i de konserverade tomaterna, chilisåsen och tomatpurén och rör om och mosa lite.
5. Slå på buljongtärningen och vattnet eller gör som maken: han kokar upp vattnet bredvid och löser buljongtärningen i vattnet innan han slår på det på såsen om han inte har färdig kalvfond förståss. (Lite överarbetat tycker jag;)
6. Slanta några morötter för smakens skull och lägg i när det kokat upp igen. (Man kan lägga i hela skalade morötter också om man tänker koka såsen länge och kanske inte gillar morötter utan vill ta upp dem ur såsen)
7. Sänk värmen så det bara står och puttrar och lägg i ett lagerblad, salta och peppra och låt det helst koka flera timmar. (medans du gör pastan minst)
8. Krydda med lite örtkryddor

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär