Sushi



Nu är det hög tid att publicera receptet för hur man tillagar maki-sushi, för nu har vi redan ätit det två gånger denna jul/nyårshelg.



Suchiris

Till 4 personer

4 dl rundkornigt ris, gärna specialris eller japanskt sushiris.
4 dl vatten
4 msk su (risvinäger eller äppelcidervinäger.

Gör så här:
1. Skölj riset väl och låt det stå i vatten 20-30 minuter innan kok.
2. Koka upp vatten, lägg i riset sänk värmen till 1:an sjud i 20 minuter.
3. Dra kastrullen från värmen Låt stå 10-20 minuter utan att lyfta på locket.
4.Lägg över riset i en stor porslins eller glasform. Stänk risvinäger över. Skär skåror i riset.
5. Blanda försiktigt vinägern med riset utan att mosa riskornen.

Maki-suchi

1/4 sats kokt sushiris
1 nori ark
wasabi
Fyllning:
Gurkstav eller avocado
rökt makril eller räkor eler kaviar.

Gör så här:
1. Lägg ut en tunn kökshandduk eller en bambumatta (maki-su) Lägg på en bit plstfilm och därpå ett nori-ark med den blanka sidan nedåt.
2. Bred ut ett centimetertjockt lager ris på arket men lämna en 2-3 cm kant längst upp så att rullen kan förslutas.
3. Dra en mycket tunn rank med wasabi över riset (OBS: ta bara lite ur tuben och gör inte som jag gjorde första gången, gjorde åt en hel tub till 4 stycken rullar, vilket resulterade i att det blev för starkt)
4. Lägg på resten av fyllningen och rulla ihop rullen till den fria kanten. Fukta den med vatten och pressa ihop rullen och linda in i plastfolien och lägg kallt till servering.
5. Sär med en tunn vass kniv rullarna i 1-2 cm höga rundlar och garnera med räkor, rom eller låt dem vara som de är.

Gari
Detta är tunt tunt skivad, inlagd ingefära som är ett måste till sushi. Det går givetvis att köpa färdigt men om man vill göra det själv så bör man göra den en dag innan så den får stå till sig.

1 bit färsk ingefära, ca 100 g
5 dl vatten
1dl risvinäger (su)
1 dl socker
1 tsk salt

Gör så här:
1. Skala ingefäran, var noga med att bara ta bort det yttersta skalet.
2. Skär tvårs över i så tunna skivor som möjligt. Ju tunnare desto godare. Använd en vass kniv.
3. Koka upp vattnet. Lägg ner ingefäran. Rör om och ställ åt sidan i 10 minuter.
4. Häll av vattnet, lägg ingefäran i en glasburk.
5. Hetta upp vinäger, socker och salt tills sockret lösts upp. Häll det över ingefäran. Låt svalna.
6. Efter tidigast 3 timmar är garin klar att servera. Förvara den sedan kallt. God hållbarhet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär